Herne Kartuizer Priorij

 
 

Stat crux dum volvitur orbis


Fr. Descriptif en français


En. Description in english


Nl. Geklasseerde priorij Oud Klooster. Het gebouw is deel van het vroegere Kartuizerklooster, de belangrijkste historische site van Herne. Het domein bestaat uit het vroegere priorijgebouw in Vlaamse renaissancestijl, langschuur, bijgebouwen, een mooie binnentuin en is volledig ommuurd. Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1716, de schuur van 1704 en is in zeer goede staat. Het hoofdgebouw

heeft een bewoonbare oppervlakte van +- 320 M2 met een grote inkomhall met poort op de inrijdreef en een poort op de tuin, een gezellige keuken, een eetplaats met open haard en een salon met open haard. Via een monumentale trap bereikt men  de eerste verdieping met ruime overloop en een grote salon / bibliotheek, 5 slaapkamers een badkamer en toilet, een trap leidt naar de keuken. De romantische zolder heeft een dakgebinte in eik, met een grote dakkapel en twee zijdelingse openingen met luiken. Het gebouw heeft statige toegangspoorten, stenen kruisramen en natuurstenen speklagen.

Het pand is gelegen in landelijk woongebied. De relicten van het klooster werden in 2003 als monument geklasseerd. De site waarvan de priorij deel uitmaakt vormt een beschermd dorpsgezicht.De tiendenschuur vormt een grote open ruimte met doorgang langs de twee poorten, onder eiken dakgebinte. Twee ingebouwde stallen. De schuur heeft deels een gepolierde betonnen vloer. Afmeting : 35 lang, 12 meter breed.


Het domein  meet 4117 M2, is volledig ommuurd en heeft de hoofdtoegang via de Kapellestraat en toegang via de rondgaande weg Oud Klooster. Aan de zuidgevel van het hoofdgebouw is er een aangelegd  terras. In het bijgebouw beschikt U over een bakkersoven.


 

1.260.000 €